1 av 3
2 av 3
Anna Nyholm (m)
3 av 3
Gunilla Carlsson (m)

Jobb och miljö i fokus i budgeten

Det var en ljus bild av sitt år vid makten och av de kommande åren under mandatperioden som den borgerliga regeringen presenterade med sin första helt genomarbetade budget sedan 1993. Jobben, men också miljön står i fokus inför 2008.

- Fler människor är i arbete, färre är i utanförskap. I Östergötland är 1600 färre arbetslösa jämfört med förra året. Det här visar på att det vi har gjort med sänkta skatter på arbete och göra det mer lönsamt att arbeta har gjort en skillnad, säger biståndsminister Gunilla Carlsson som presenterade budgeten i Norrköping.

Svårare för deltids-anställda att få a-kassa
Men trots att arbetslöheten minskar i länet så släpar Östergötland efter landet som helhet. 1600 nya i arbet är bra men sticker inte ut om man jämför med andra landsdelar, menar Carlsson.

Det ska det alltså bli ändring på med den nya budgeten, hävdar regeringen. Precis som den förra går den här budgeten i jobbens tecken. Fler ska arbeta och det ska ske bland annat genom subventioner för arbetsgivare som nyanställer arbetslösa och långtidssjukskrvina och genom skattesänkningar. Inkomstskatten sänks med 11 miljarder kronor om året från om med 2008.

Samtidigt försämras möjligheten för deltidsanställda att få a-kassa för tiden de är arbetslösa. Från årskiftet ska man bara kunna stämpla upp till heltid i 75 dagar. Regeringen tror att det kommer att få fler att aktivt söka heltidsarbete men Sonia Karlsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Motala menar att det ökar orättvisorna.

- Regeringen påstår att de sänker skatten för låginkomsttagare men de verkliga låginkomsttagarna är ju de som är sjuka, arbetslösa och förtidspensionärerna och dem stramar man åt ytterligare för. Nu får man också räkna in de deltidsarbetslösa i den gruppen.  Regeringen fortsätter sin orättvisa och som jag tycker oansvariga politik.

Mer pengar till miljöarbete
Förutom jobben så stärker regeringen sin miljöprofil i budgeten. En miljard kronor satsas under mandatperioden på miljön, teknikutveckling, energieffektivisering och klimatforskning. Något som Östergötland med sin koncentration av miljöteknikföretag och inte minst SMHI kan dra nytta av. Men hur pengarna ska användas är inte klart. Först nästa år lägger regeringen fram en klimatproposition där åtgärderna presenteras.

Samtidigt höjs flera skatter och avgifter på utsläpp av växthusgaser. Bland annat kommer bensinen att bli dyrare.

Anslagen för uvecklingen av civilflyget i miljövänligare riktning höjs med 200 miljoner kronor till 1,1 miljarder. Med pengarna ska staten gå in och hjälpa bland andra Saabs utvecklingsprojekt.

Inget besked om Ostlänken
Regeringen satsar också 1,2 miljarder kronor extra på vägar och järnvägar om året. Men man vill inte öronmärka några av pengarna till specifika projekt som Ostlänken eller E22:an.

Norrköpings moderata oppositionsråd Anna Nyholm är mest nöjd med 900 miljonerssatsningen läsa, skriva, räkna i grundskolan.

- Norrköping är lite sämre än riksgenomnsittet när det gäller behörighet till gymnasiet och arbetslöshet. Vi släpar lite grann efter.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista