1 av 2
2 av 2
Marie Morell

Nya prioriteringar att vänta inom sjukvården

I valrörelsen gick de borgerliga partierna till hårt angrepp mot majoritetens så kallade svarta listor och lovade att inte prioritera bort någon. Ändå förs nu nya diskussioner om begränsningar i utbudet.

- Det är klart att vi som politiker alltid måste prioritera, säger moderaten Marie Morell, ordförande i landstingsstyrelsen.

De omdiskuterade prioriteringslistorna, som beskrev vilka besvär och sjukdomar som inte skulle behandlas med allmäna medel, infördes 2003. Kritiken mot de så kallade svarta listorna blev massiv och i skottlinjen fanns socialdemokraterna och i synnerhet det dåvarande landstingsrådet Paul Håkansson. 

Hörapparaterna kvar
Inför valet för ett år sedan lovade de borgerliga partierna att inte prioritera bort någon och gick till hårt angrepp mot de så kallade svarta listorna, men faktum är att vissa delar av dem fortfarande tillämpas:

- Möjligtvis finns det här med hörapparaterna kvar och möjligtvis ytterligare något som prioriteras bort då, säger Marie Morell.

Nya begränsningar
Samtidigt ligger det just nu ett förslag på landstingspolitikernas bord som innebär ytterligare utbudsbegränsningar om det går igenom. Enligt Marie Morell går det dock inte att jämföra med de tidigare listorna. Den här gången ska politikerna bara fatta de generella besluten och inte detaljstyra vad som ska prioriteras: 

- De här rangordningslistorna som de brukar kallas är ett redskap som ska finnas ute i verksamheten där man alltid måste se till att göra det som är mest prioriterat först och sånt som inte ger så mycket effekt för patienten det ska man göra i sista hand. 

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista