Hjulen snurrar i Åtvidaberg

Högkonjunkturen märks även i de mindre kommunerna. I Åtvidaberg har flera nyetableringar gjort på senare tid. Bland annat öppnar en ny, stor, matbutik i centrum i oktober.

- Det är bra med konkurrens så att inte åtvidabergarna behöver åka till Linköping, säger Inngvar Lindstén som passar på att ta sig en titt på bygget när han går förbi.

Det byggs om för fullt i den lokal där lågpriskedjan Netto öppnar i oktober. Etableringen innebär en utmaning för Ica och Willys som också finns i centrum men Susanne Fredriksson, vd för Näringslivscentrum i Åtvidaberg, ser bara positivt på att konkurrensen hårdnar.

- Det är känt att ju fler handlare av samma sort på samma ställe dra till sig mer folk. Man tappar inte utan det är tvärtom.

Arbetslösheten minskar
Åtvidaberg hör inte till de kommuner som växer invånarmässigt. Första halvåret tappade kommunen näst flest invånare i länet. Bara Valdemarsvik minskade mer.

Men många företag i kommunen har mycket att göra och i maj hade 55 personer fler jobb än samma månad förra året.

- Det är mycket tillverkningsindustri och tekniska jobb men det för ju också med sig att man kanske måste nyanställa på Ica därför att det är en positiv trend och högkonjukntur, säger Susanne Fredriksson.

Ombyggnaden av riksväg 35 utanför Åtvidaberg har också fått positiva konsekvenser.

- Den har betytt att man ser den här vägen som ett bra alternativ när man ska till kusten.

Unga flyttar
Turistbyrån har flyttat närmare vägen och fler turister stannar till. Men många unga flyttar från Åtvidaberg. Madeleine som går i nian tänker bli en av dem. För att stanna krävs något mer än vad som bjuds idag.

- Lite mer för ungdomar just nu så att det känns att här vill jag vara.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista