Alla åhörare visiterades och kontrollerades innan de släpptes in i polishusets säkerhetssal

Fortsatt rättegång i vapenhärvan

Idag var det dags för en 20-åring och en 19-åring att höras i rätten för inblandning i vapenhärvan i Norrköping. Sammanlagt är fem män misstänkta för grova vapenbrott.

Tidigare i veckan hördes tre andra för sin inblandning i vapenhärvan.

Det var den 9 augusti som 20-åringen och 19-åringen enligt åtalet åkte omkring på en crosscykel i Norrköping, maskerade och beväpnade med varsitt skarpladdat vapen.

På kvällen kör de förbi en bilist på Stockholmsvägen och den som blev skjutsad på motorcykeln riktar då ett automatvapen mot bilföraren som valde att fly och männen följer efter.

Kastar automatvapen
Jakten tog slut när motorcykeln kör omkull på Finspångsvägen.

- Poliserna ser och hör att ett automatvapen kastas från motorcykeln, sa åklagaren Ingemar Welander under rättegången.

20-åringen erkänner att han kört motorcykeln men vet inte vem han skjutsat. Båda männen nerkar till att ha haft några vapen eller ha hotat någon. 19-åringen säger sig inte ens ha varit ute den kvällen.

Gängbråk ligger bakom
Samma kväll gör polisen ett tillslag på en parkeringsplats i Hageby och dagen efter en husrannsaka hos en 34-årig man som pekas ut som en av huvudpersonerna i vapenhärvan. Totalt har fem skarpladdade pistoler och ett automatvapen tagits i beslag.

Enligt polisen ska upprinnelsen till händelserna vara att vå kriminella gäng i Norrköping blivit osams.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista