Per Unckel

Stockholm vill ha med Östergötland

Länsstyrelsen i Stockholm vill på sikt ha med Östergötland i en storregion med centrum kring Mälardalen. Det framgår av det remissvar som länsstyrelsen lämnat in om Ansvarskommitténs utredning om nya regioner i Sverige.

- Utan att ange något datum för någonting så säger vi i Stockholm att låt oss inte glömma att det finns en region i Norrköping-Linköping som har väldigt starka krafter och som vi tror kan ha nytta av att samverka med oss, säger Stockholms läns landshövding Per Unckel.

Länsstyrelsens uttalande i Stockholm gläder Östsams regiondirektör Peder Rehnström.

- Jag tycker att det är intressant att Stockholm börjar uppmärksamma Östergötland mer och mer. Jag tror att det finns en stor ambition i Mälardalen att få en kraftig storstadsregion i norra Europa.

En stat i staten
En sådan region skulle enligt Renström behöva uppemot tre miljoner invånare och då måste Stockholm samarbeta med omrkingliggande län så långt bort som Östergötland och kanske även Örebro.

- Det finns de som är rädda för att det skulle bli en stat i staten om man skulle bilda en väldigt stor region i området kring Stockholm. Men vårt remissyttrande säger att man inte ska ha den övre gränsen på två miljoner invånare i regionerna. Det är bättre att laga efter läge och skulle det bli väldigt bra kan hela nationen tjäna på det, säger Renström.

Inte bara Stockholm aktuellt
Remisstiden för Ansvarskommitténs utredning om nya regioner går ut idag. Regionförbundet Östsam beslöt igår att ställa sig bakom kommitténs förslag. Dessutom kan man tänka sig fler att slås ihop med andra län än Stockholm. I början av oktober ska representanter från Östergötland träffa regeringens samordnare i ärendet Jan-Åke Björklund för att diskutera en framtida regionindelning.

- Jag tror att Östergötland är öppet för att kontrollera intressen från alla olika håll, både söderut och norrut.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista