Till salu: 600 lägenheter i Åtvidaberg

Åtvidabergs kommun bjuder ut hela det kommunala bostadsbolaget med 600 lägenheter till försäljning.

Den kommunala ekonomin är dålig och bolaget kräver bidrag från kommunen på miljontals kronor årligen. Pengar som Åtvidabergs kommun inte har.

- En konsekvens av tidigare analyser som gjorts av Åtvidabergs ekonomi så kan vi konstatera att vi har en risk i att äga våra bolag, säger Lennart Haraldsson, kommunstyrelsens ordförande (s).

Varför går det så dåligt för det kommunala bostadsbolaget?

- Det går inte speciellt dåligt. Däremot är ju fastighetsbeståndet av äldre art och det kräver ett underhåll under de kommande åren. Något som kommer kosta 100 miljoner kronor, pengar som inte finns i Åtvidabergs kommun.

Frågan är vem som vill köpa bostäderna som kommunen anser vara för dyra i drift och underhåll.

- Det finns säkerligen de som är mycket, mycket mer kapitalstarka än Åtvidabergs kommun och som vill köpa bolaget, säger Haraldsson.

Mellan fyra och sex miljoner kostar de kommunala bolagen kommunen årligen. Den siffran beräknas stiga till 10 miljoner eftersom bostadsbolagets fastigheter behöver renoveras.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista