Många har synpunkter på ny regionindelning

Nu har tiden gått ut för att lämna synpunkter på Ansvarskommitténs förslag om en ny regionindelning i Sverige.

Närmare hundra av de nästan 700 som svarat har gjort det utan att vara remissinstans, bland annat kristdemokraterna i Östergötland.

- Det är lite imponerande, privatpersoner är inte så vanligt men det förekommer, säger Peter Ehn på finansdepartementet.

Han har tagit emot remissvaren och berättar att bland annat hembygdsföreningar hört av sig med synpunkter.

- Föreningarna kan ha en oro för att man ska gå upp i en större region där man inte tror sig kunna påverka på samma sätt, eller det omnämnda, säger Ehn.

Patienträttslag
I Östergötland har kristdemokraternas distriktsorganisation lämnat in remissvar utan att vara remissinstans.

- Vi tycker det är ett bra förslag, men vi vill påpeka vissa saker. Bland annat att man ska ha en patienträttslag, säger Margaretha Ericsson, ordförande i distriktet.

I fredags gick remisstiden ut. Då hade närmare hundra svar kommit från intresserade som inte varit remissinstans. Från de officiella remissinstanserna som kommuner och landsting väntades nästan 600 svar.

Bara diskussioner
Nu ska svaren gås igenom och samtidigt ska regeringens samordnare Jan-Åke Björklund ska åka runt och diskutera med kommuner och landsting. Men det är inte alls säkert att regeringen kommer att besluta om någon ny indelning av Sverige.

- Det är ju bara diskussioner än så länge, säger Peter Ehn på finansdepartementet.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Fakta om ansvarskommittén

Ansvarskommittén är en parlamentarisk kommitté där alla riksdagspartier ingår. Ordförande är Mats Svegfors från länsstyrelsen i Västmanland. Sedan 2003 har de utrett hur dagens samhällsorganisation ska förändras för att klara väldfärden i framtiden.

Huvudområdena som de utrett är:

  • Det samlade kommunala uppdraget - vilka uppgifter den kommunala nivån skall ansvara för.
  • Hälso- och sjukvård - struktur- och uppgiftsfördelning mellan staten, landstingen och kommunerna.
  • Regional utveckling och den regionala samhällsorganisationen - fördelning av uppgifter mellan staten och den kommunala nivån.
  • Den statliga styrningen av samhällsorganisationen - både relationen mellan regeringen och de statliga myndigheterna och mellan staten och den kommunala nivån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista