Bilfri dag i få kommuner

Flera kommuner i Östergötland deltar i dag i EU-kampanjen om en bilfri dag. Syftet med kampanjen är att minska trafiken inne i stadskärnorna.

Men av Sveriges 290 kommuner deltar bara 27.

Naturvårdsverkets kontaktperson Birgitta Malmberg säger att det kan bero på minskat politiskt intresse.

– Det är svårare för oss att ge stöd om inte vi har en förankring i ett regeringsuppdrag. Det har ju visat sig tydligt att de länder oms har haft et starkt politiskt stöd de har fått fler med sig i kampanjen att delta, säger hon.

EU:s initiativ
Trafikantveckan och den bilfria dagen genomförs på initiativ av EU för att visa på alternativa sätt att resa förutom bilen. Men till skillnad från tidigare har inte Naturvårdsverket fått regeringens uppdrag att samordna kampanjen i år. Birgitta Malmberg tror att veckan är viktig för att få kommuner, företag, skolor och lokaltrafik att samarbeta för bättre trafiklösningar.

– Det är ju ett informationstillfälle och det är många som tar upp det här med trafikmiljön samtidigt och det ger de här frågorna en viss tyngd, säger hon.

Fem städer i Sverige: Östersund, Borlänge, Eskilstuna, Karlstad och Norrköping deltar fullt ut i trafikantveckan vilket innebär att delar av städerna är avstängda för biltrafik i dag och att vissa nya trafiklösningar permanentas.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista