1 av 2
2 av 2

Dag och natt lika långa

Idag, söndag, är det höstdagjämning och dagen och natten är i stort sett lika långa över hela jorden. Det beror på att jordaxeln som i vanliga fall har en viss lutning mot solen är på väg att ändras.

- Lutningen är egentligen rätvinkel mot solen, dag och natt blir ungefär lika långa runt hela jorden, säger Anders Wettergren, medlem i Norrköpings astronomiska klubb.

Vid höstdagjämningen har jorden hunnit halvvägs mellan midsommar och midvinter och dygnets mörka och ljusa del är lika långa. Detta sker inte bara en speciell dag utan också en uträknad tidpunkt.

Det här året ska vinkeln mellan jorden och solen vara 90 grader klockan 11.51. Men det går inte att se på något sett som exempelvis en solförmörkelse.

- Det är egentligen en icke-händelse, men tittar man matematiskt så finns den här punkten, säger Wettergren.

Många påverkas av att dagarna nu blir kortare och kan känna sig trötta. Men en del människor blir extremt trötta, känner håglöshet och får ett ökat sömnbehov. Då kan ljusterapi vara ett sätt att få hjälp mot mörkerdepressionen.

- Det finns människor som knappt kommer ur sängen, säger Tina Romlin, som driver ett ljuscafé i Norrköping.

Är det bevisat att ljusterapi det hjälper mot depression?

- Man vet att man påverkas av ljuset och att man blir piggare, men vetenskapligt bevisat är det inte, säger Romlin.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista