Allt fler hot mot Försäkringskassan

Hot mot anställda vid Försäkringskassan blir allt vanligare. Här i Östergötland har man till och med fått sätta in vakter på kontoren.

Framför allt är det personer som inte får sjukpenning på grund av hårdare regler, som hotar Försäkringskassans personal.

I takt med hårdare sjukförsäkringsreglerna med bland annat sänkta ersättningsnivåer så har hoten mot de anställda på Försäkringskassan ökat.

Per Aronsson som är områdeschef i Linköping berättar hur hoten kan vara utformade:
- Det kan stå allt ifrån att ”jag vet var du bor” till att ”jag känner till din familj”, eller så står det ”fortsätt inte med det här, då vet man inte vad som kan hända”.

Efter att den borgerliga alliansen tog över regeringsmakten så har flera förändringar skett inom sjukförsäkringen. Förändringar som har märkts också på Föräskringskassans kontor:
- Hotbilden har åkat succesivt i takt med att vi har en hårdare bedömning. Man blir trängd som medborgare och då är det ju vi på Försäkringskassan som fattat det här beslutet, och det kan uppstå en hotbild, berättar Per Aronsson.

Oftast kommer hoten i form av brev eller telefonsamtal men det har också hänt att vakter fått bevaka Försäkringskassans kontor i länet.

Myndigheten polisanmäler alla hot, men få av dem som hotar ställs inför rätta i en rättegång, säger Per Aronsson.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista