Lena Ek

Lena Ek positiv om fortsatt miljöarbete i EU

EU-parlamentets utskott för klimatförändringar har precis påbörjat förhandlingsarbetet för hur EU ska fortsätta att jobba med klimatfrågor när Kyotoprotokollet löper ut år 2012.

Centerpartisten Lena Ek från Valdemarsvik sitter med i utskottet, och hon menar att det största hindret inte längre är världens ledare, utan de företag som fortfarande sysslar med gammal, miljöfarlig teknik.

Trots motstånd från flera nyanslutna EU-länder som tycker att utsläppsreglerna är för strikta så ser Lena Ek positivt på förhandlingsarbetet:
- Ingen ska inbilla sig att det är lätt, men jag tror ändå att vi kommer att få fram en bra plattform.

Lena Ek berättar vidare att flera länder utanför EU, till exempel Kina, nu visar ett nyvaknat intresse för miljöfrågor:
- I mina kontakter med Kina märker jag att ledarskapet där har börjat diskutera miljöproblem. Inte minst är man oroliga för att människor blir sjuka.

EU ska gemensamt ta fram förslag på vilka krav som skall gälla inom unionen för att minska på utsläppen av växthusgaser efter att Kyotoprotokollet löpt ut 2012. Meningen är också EU skall vara pådrivande i de internationella förhandlingarna för att få andra länder att gå med på den utsläppsminskning på 30% som EU:s stats- och regeringschefer enats om.

Men det är under förutsättning att även andra industriländer utanför EU också går med på minskningen, annars blir det bara en reduktion runt 20%.

Omoderna företag största problemet

Trots att sju av de senast anslutna EU-länderna, däribland Polen, Tjeckien och Litauen, överklagat det beslut som satts upp av EU när det gäller hur mycket koldioxid de skall få släppa ut så är Lena Ek av uppfattningen att de största hindren för utsläppsminskningar inte längre finns hos världens ledare. Istället finns de hos de företag som lever på gammal teknik, något som är tydligt i Bryssel där företagen hela tiden försöker påverka politikernas beslut:
- De försöker hela tiden påverka politikerna i deras riktning, säger hon. Det är protester mot elmätare i husen, protester mot högre krav på flyget och protester från byggindustrin med mera, men det får vi väl hantera, konstarera Lena Ek.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista