Alla offentliga byggnader ska energideklareras. Här kommunhuset i Söderköping.

Kommuner riskerar böter på grund av ny lag

Den nya lagen om energideklaration riskerar att ställa till problem för många kommuner. Sammanlagt ska över 600 000 byggnader runt om i landet vara energideklarerade före den sista december nästa år och i nuläget finns det ytterst få företag som ens kan genomföra besiktningarna.

Enligt den nya lagen ska alla hyreshus, kommersiella byggnader och offenliga fastigheter energideklareras före 2008 års slut. Om så inte sker riskerar ägarna böter.

Få som kan besiktiga
Lagen har dock dragit ut på tiden och än så länge är det ytterst få företag i Sverige som fått tillstånd att genomföra de besiktningar som krävs. På Boverket som ansvarar för deklarationerna konstaterar man att de i och för sig blir fler och fler, men Thomas Johansson är ändå tveksam till om tiden kommer att räcka till:

- Det är ju väldigt mycket byggnader som ska besiktigas på kort tid och hur det ser ut i slutet av 2008 återstår att se. Vi får se om marknaden klarar av att lösa det här.

En energideklaration berättar hur mycket energi det går åt i byggnaden. I deklarationen ska det också finnas förslag på vad som kan göras för att sänka energiförbrukningen ytterligare. 

Även villor ska deklarareras
De flesta kommuner i Östergötland som SR Östergötland  varit i kontakt med tror inte att de kommer bli klara i tid, men det finns undantag:

- Vi har bra kontroll på energiåtgången i kommunens fastigheter, så jag tror inte att det kommer att bli några problem, säger Jan Alm, vd för Boxholms hus.

Den nya lagen kommer så småningom också att gälla vanliga villor, men det blir först 2009 och då bara i samband med försäljning.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista