1 av 3
Busschaufför Leif Zingmark lämnar tillbaka bagage till glada resenärer.
2 av 3
3 av 3
Ingrid Haraldsson återfick sin gröna resväska.

Stulen buss i Italien tillbaka till Norrköping

I dag kunde de 50-talet Italienresenärer som för en dryg vecka sedan blev av med allt sitt bagage efter att bussen som de åkte i plötsligt blev stulen, oväntat tillbaka sina tillhörigheter. Efter att ha varit spårlöst försvunnen återfanns bussen förra veckan i en förort till Rom.

När besked kom om att bussen hade återfunnits bestämde sig chauffören Leif Zingmark för att åka ner till Italien och hämta den. När han efter en hel del pappersarbete fick tillgång till den vandaliserade bussen igen visade det sig att allt bagage fanns kvar.

– Det är så overkligt, man tror inte att det är sant, säger Leif Zingmark.

Möttes av en tom parkering
När chauffören Leif Zingmark kom ut till platsen där han hade parkerat bussen morgonen den 13 september i italienska Misano var det en tom parkeringsplats som mötte honom. Hela bussen med allt bagage som passagerarna från Norrköpingstrakten och delar av Sörmland hade fyllt kvällen innan, var borta.

Förutom kläder och andra personliga tillhörigheter blev resenärerna av med de mesta som de hade handlat under resan.

– Man börjar ju kliva sig i huvudet och fundera på om vi parkerat någon annanstans. – Vi var ju säkra på att den stod där, men tyvärr gjorde den inte det, den var borta, berättade Leif Zingmark i Sveriges Radio Östergötland på telefon från den inhyrda ersättningsbussen som resenärerna fick ta sig hem till Sverige med.

Hittades utanför Rom 
Men i förra veckan kom beskedet att bussen hade hittats. Den stod låst på en gata utanför Rom och hittades av den italienska polisen.

– Som det ser ut så har inget av bagaget rörts, säger Leif  Zingmark som i torsdagsmorse flög ner till Italien för att kunna köra hem bussen. Idag kom han till Norrköping och det var glada resenärer som mötte upp för att få sitt bagage. En av dem var Lisbeth Örnborg:

– Det här känns toppen förstås, jag köpte en del saker så det känns roligt att kunna få packa upp det nu efter mer än en vecka.

Även Ingrid Haraldsson har saknat sitt bagage:

– Både kläder, skor och sånt man köpte där nere, man har nästan glömt det, så det skall bli jätteroligt att få packa upp det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista