Fler sjuka av farligt bantningspiller

Det är troligen ännu fler personer än vad man känner till som har blivit sjuka av att ha ätit bantningsmedlet Eat & Lose. Det menar överläkaren Örjan Gertow vid medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
På sjukhuset har man man konstaterat ett par fall med kvinnor med giftstrumasympton, som har kunnat härledas till bantningspreparatets höga innehåll av sköldkörtelhormon. Eat & Lose, som nu är belagt med försäljningsförbud, men som importerades och såldes av ett Norrköpingsföretag, uppmärksammades tidigare år. En läkare i Västerås fann då ett samband mellan fyra kvinnliga patienter och bantningsmedlet. Företaget i Norrköping har nu presenterat ett nytt preparat med nästan samma namn, Eat & Lose ny formula, men överläkare Örjan Gertow säger till Sveriges Radio Östergötland att de enda bantningsmedlen som har en bevisad effekt, är de receptbelagda läkemedlen Xenical och Reductil.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".