Arbetsmiljöverket granskar socialtjänsten

I ett led i att försöka minska hoten och våldet mot anställda inom olika myndigheter har Arbetsmiljöverket i Linköping genomfört inspektioner av kommunernas socialtjänster. Syftet är att försöka höja säkerhetsnivån för personalen.

I region Linköping där Östergötland och Sörmland ingår har Arbetsmiljöverket hittills besökt 20 av de 22 kommunerna. I hela landet har man gjort 400 besök.

Det vanligaste kravet från Arbetsmiljöverket i Linköping under inspektionerna handlade om rutiner för att undvika hot och våld vid till exempel hembesök.

– I de flesta kommuner är man ganska väl medveten om riskerna i socialsekreterarnas jobb, säger arbetsmiljöinspektör Ann Marklund. Många receptioner på socialtjänsten är ombyggda med säkerhetsglas och larm.

Nu ska Arbetsmiljöverket gå vidare med andra yrkesområden där man bedömer att det finns hot och hot om våld. I år och under 2008 blir det därför inspektioner inom hemtjänst, transportsektorn och polisen:

– Det finns risker inom dessa branscher för hot och hot om våld och det görs då över hela landet för få man ska uppnå samma nivå, säger Ann Marklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista