Joakim Eriksson (mitten) jublar efter att ha avgjort med sitt 3-2 mål. Foto Stefan Jerrevång/SCANPIX

LHC premiärvann

Igår på måndagkvällen var det premiär för elitserien i ishockey  och Linköping kämpade sig till en seger.

Med drygt sju minuter kvar att spela slog Joakim Eriksson in 3-2 och fullbordade därmed Linköpings vändning från 0-2 till 3-2.

De bästa backarna försvann, då dömdes Linköping ut av många. Men Joakim Eriksson, segerskytt i premiären mot Timrå, är inte orolig.
-Anfallet är bättre än någonsin och vi har stabilare försvarare i år, hävdar han efter 3-2.

Vårens SM-finalist tappade både Magnus Johansson, Andreas Holmqvist och Mikko Luoma - lagets mest kreativa och producerande backar.
- Visst kan det märkas ibland i uppspelen, men samtidigt är besättningen bakåt bättre och tryggare defensivt. Nyckeln är att inte bjuda på så mycket, menar Joakim Eriksson.

Med drygt sju minuter kvar att spela smällde centerstjärnan in 3-2 och fullbordade Linköpings vändning från 0-2 till 3-2.
- Det satt onödigt hårt åt, tycker att vi var det bättre laget och borde ha avgjort tidigare. Men det var skönt för oss att vända och visa att vi aldrig ger upp. Det betyder mycket för självförtroendet med en sådan inledning på säsongen, ler han.

Eriksson var extra nöjd eftersom han tycker att LHC var tillbaka i gamla synder under knappt första halvan av matchen.
- Vi hade problem med att vara för konstruktiva förra säsongen, vilket straffade sig. Den läxan måste vi lära oss. Det gäller att agera smart och inte gå på för hårt framåt.

- Det skönaste med vinsten var vilken karaktär killarna visade. De visade tålamod och kämpade sig tillbaka, trots starten, framhåller tränaren Janne Karlsson.

Mika Pyörälä blev näst bästa målskytt i finska ligan förra säsongen med 28 mål. I elitserien dröjde det 11 minuter och 47 sekunder innan han presenterade sig för den svenska publiken. 26-åringen, som representerade Finland i vårens VM i Moskva, räknas av många som ett av de bästa nyförvärven i serien och han visade klass direkt.

Men läckrast vid Timrås ledningsmål var ändå Magnus Svensson-Pääjärvis förarbete bakom kassen. Pyörälä blev helt fri efter kalaspasset. Så sent som i söndags spelade jättetalangen - bara 16 år gammal - TV-pucken med Skåne. Nu fick han chansen i förstakedjan med Timrå efter att Jonathan Hedström tvingats lämna återbud på grund av en blödning i ryggen.

I början av den andra perioden ökade Riku Hahl på med ett pangskott i krysset i power play och samtidigt storspelade Johan Backlund i gästernas kasse. Linköping skapade ett gäng farliga chanser, svårighetsgraden på räddningarna när Ville Vahalathi, Tony Mårtensson och Mattias Carlsson var fria, tillhör den högre skolan.

Till slut kom utdelningen för de vilt kämpande och hårt forecheckande östgötarna, men det krävdes en tavla av Backlund. Backbjässen Andreas Pihl, som återvänt till Linköping efter ett år i Österrike, kastade sig och tryckte in en dalande puck som smet in.

LHC tog över allt mer och inledningen av den tredje perioden skickade Niklas Persson in kvitteringen. Den här gången slarvade Backlund bakom den egna kassen.
- Det är ändå svårt att klandra Johan eftersom han var så ruggigt bra annars. Men jag är besviken på att vi blev alldeles för passiva efter vårt andra mål. Det är något vi måste snacka igenom ordentligt, säger Timrås tränare Charles Berglund.

Joakim Löwing/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista