Nytt storfängelse byggs i Norrköping

Norrköping blir platsen för Kriminalvårdens nya storfängelse. Det avslöjar generaldirektören Lars Nylén. Just nu förs förhandlingar med Norrköpings kommun om att etablera fängelset på Bråvalla.

Hur många fängelseplatser som ska byggas och när fängelset kan stå färdigt är ännu oklart.

-Vi inleder nu ett arbete med att ta fram verksamhetsbeskrivningarna för två nya storanstalter, varav den ena i Norrköing och den andra kommer att hamna i Skåne, säger generaldirektör Lars Nylén till Sveriges Radio Östergötland. Sedan är det en penningsfråga, vi är ju beroende av att regeringen avsätter medel, men projekteringen är i full gång, konstaterar han vidare.

Flera kommuner har visat intresse för det nya storfängelset. Inte minst eftersom det handlar om åtskilliga arbetstillfällen, enligt uppgift upp mot 400 jobb. Nu blir det alltså Norrköping som drar vinstlotten i kampen.

- Vi måste ersätta den gamla anstalten från 1790, så då är det naturligt att vi bygger i Norrköping, berättar Lars Nylén.

Exakt hur många fängelseplatser som kommer att byggas är inte bestämt, men Nylén tror att det handlar om mellan 300 och 500 platser.

- Vi för diskussioner med Norrköpings kommun och de har pekat på den gamla militära flygplatsen i Bråvalla, och än så länge ser det bra ut, svara Lars Nylén på frågan om var i kommunen fängleset ska byggas.

Kriminalvården är i stort behov av nya fängelseplatser, men när det nya fängelset i Norrköping kan invigas är ännu oklart.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista