Mikael Kampner. Foto: Petter Ahnoff/SR Östergötland

Ny arbetsförmedling för akademiker

På måndagen öppnade en ny arbetsförmedling i Linköping.

Det är fyra fackförbund som har slagit sig samman med ett bemanningsföretaget Manpower som ska se till att akademikerna i medlemsförbunden får nya och bättre jobb.

- Vi tror att vi kan vara en mycket snabbare kanal till att hitta rätt kompentens. Vi tror att många befinner sig i en situation där de har varit på ett arbete under en längre tid, och är nyfikna på att hitta nya arbetsuppgifter, det säger Mikael Kampner som är platschef på Sveriges Akademikerförmedling.

Telefonerna gick varma på linköpingskontoret under öppningsdagen. Akademikerförbundens medlemmar har inte varit nöjda med Arbetsförmedlingen, så facket tog saken i egna händer. Det handlar om yrkesgrupper som jurister, systemvetare, ingenjörer och naturvetare:
- Det här är ett komplement till arbetsförmedlingen, betonar Mikael Kampner.  Vi ska hjälpa till att få fler akademiker i arbete, men finns även för dem som vill prova något nytt.

Framför allt är tanken att den som vill byta jobb ska kunna göra det snabbare och enklare. De flesta av dem som anslutit sig till förmedlingen som även finns i Göteborg och Malmö är inte arbetslösa. För Östergötlands del tror Mikael Kampner att ingenjörerna kan bli vinnare på den nya förmedlingen.

- Vi här i Linköping har ju Saab, som är en högteknologiskt arbetsplats.

Förmedlingen är öppen för dem som varit medlemmar i facket i ett halvår. Alltså ingen hjälp för dem utan jobb direkt efter skolan men teknikstudenternas kårordförande Johan Midbjer är positiv till den nya arbetsförmedlingen:
- Jag tycker absolut att det är bra om man kan snabba på gången, och byta jobb ofta om man vill, säger han.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista