Samkönade äktenskap splittrar kyrkomötet

I Uppsala inleder Svenska Kyrkan idag sitt kyrkomöte och en av de viktigaste frågorna som ska diskuteras är den om könsneutrala äktenskap. I flera motioner till mötet ställs krav på att kyrkan, helt ska avstå sin vigselrätt.

- Det vore mycket oklokt, säger Martin Lind, biskop i Linköpings stift.

Efter att den statliga äktenskapsutredningen i våras öppnade upp för samkönade äktenskap har splittringen inom Svenska Kyrkan varit mycket tydlig. 

Borgerlig vigsel för alla
För att komma ifrån problemet föreslår nu kritikerna att Svenska Kyrkan, i likhet med kyrkorna i flera andra europeiska länder helt, avstår sin vigselrätt och istället låter alla par vigas borgerligt.

- Jag menar ju att vi absolut inte ska släppa vigselrätten. Den är folkligt förankrat och tror jag, också mycket älskad av svenska folket, säger Martin Lind. - Kyrkbröllop ska vi behålla och om vi idag skulle säga nej till det tror jag att risken är väldigt stor för att många skulle säga att jaha nu blir det inte kyrkbröllop längre och det är de homosexuellas fel.

Delade meningar
I Linköping sa också stiftsstyrelsen nyligen ja till äktenskapsutredeningens förslag. I Uppsala blev det däremot nej. Om riksdagen skulle besluta om en lagändring är det bättre att Svenska Kyrkan avstår sin vigselrätt och istället låter alla par vigas borgerligt. Därefter kan de par som vill sedan låta sig välsignas av en präst, ansåg majoriteten där.  

Lek med ord
Även i Linköping finns det de som är emot samkönade äktenskap. Stiftsstyrelsen var inte enig i sitt beslut och det är ok, menar Martin Lind. Kyrkan ska kunna rymma olika uppfattningar, säger han och själv är han mycket tydlig med sin egen:

- Jag som menar att man kan välsigna partnerskap har väldigt svårt att se den principiella skillnaden mellan att välsigna partnerskap och viga till äktenskap. För mig blir det mest en lek med ord och för människans skull tror jag att det vore väldigt klokt om kyrkan sa ja till ett inklusivt äktenskap som både innefattar man och kvinna och två kvinnor eller två män.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista