Kommunledningen välkomnar hamnsatsning

Kommunledningen i Norrköping välkomnar idag uppgifterna om att Norrköpings hamn är en av de tio som staten vill satsa på i framtiden.

- Det skulle vara en riktigt, riktigt bra present till Norrköping och dess fortsatta utveckling, säger Mattias Ottosson (s), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

I morgon presenterar regeringens utredare Bengt Owe Birgersson listan på vilka tio hamnar som är strategiskt viktiga och som därmed kan få hjälp ekonomiskt för att bygga ut verksamheten. Enligt uppgifter som Sveriges Radio tagit del av redan idag är Norrköpings hamn en av dem:

-  Det är otroligt viktigt för det betyder att staten kommer att ta ett större ansvar för infrastrukturen både runt och i hamnen, säger Mattias Ottosson.

Hoppas på statligt stöd
Redan nu pågår investeringar i Norrköpings hamn. Bland annat ska inseglingsrännan ska breddas för att kunna ta emot fler och större fartyg. Dessutom har kajen förlängts för att i framtiden kunna byggas om till en komplett kombiterminal, något som anses nödvändigt för att hamnen ska prioriteras. 

Nu hoppas alltså kommunen både på statligt stöd för de kostnaderna och på fler infrastruktursatsningar som nya järnvägsspår från hamnen till stambanan.

Försörja Mälardalen
Bland de hamnar som ska prioriteras finns inte Stockholm med, något som kan öppna för att mer gods till Mälardalen går via Norrköpings hamn i framtiden.

- Stockholm håller ju på att förändras. Där kommer det att bli mer och mer färjetrafik och mindre och mindre gods och då finns det en vädligt stor kapacitet i Norrköping och Gävle för att kunna hantera det godset och försörja Mälardalen, säger Mattias Ottosson.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se
Tahir Yosef
tahir.yosef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista