Lägre tillskott till vården i år

Vårdcentralerna och ögonsjukvården ska förstärkas nästa år.

Igår beslöt Hälso-och sjukvårdsnämnden att skjuta till 21 miljoner kronor extra till sjukvården i länet under nästa år.
Trots ett underskott i år på närmare 140 miljoner kronor.

– Vi har andra verksamheter än vården som inte visar ett negativt resultat säger moderaten Christian Gustavsson förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

De senaste åren har runt 100 miljoner anslagits i så kallade resursförstärkningar till sjukvården och den stora minskningen beror enligt Christian Gustavsson på att landstinget inte har råd med mer.

Vårdcentraler och ögonsjukvård
De områden som får mest av de 21 miljonerna är vårdcentraler och ögonsjukvården.
Den borgerliga majoriteten tycker att tillgängligheten kan bli bättre på de omkring 40 vårdcentralerna som finns i länet.
Att ögonsjukvården får mer pengar beror på att allt fler drabbas av åldersförändringen ”gula fläcken” som leder till sämre syn och i vissa fall blindhet.

– Det kostar oerhört stora pengar för den enskilda personen i att klara sin vardag med också för kommunerna säger Christian Gustavsson.

Oppositionen sade nej
Den borgerliga majoriteten fick inte med sig oppositionen på beslutet att skjuta till 21 miljoner kronor extra till sjukvården.

Moderaten Christian Gustavsson uppfattar det som att socialdemokraterna och vänsterpartiet vill göra samma sak som förra mandatperioden att gå in i verksamheten och bestämma vad som inte ska göras, det som kallades för svarta listor.

–  Det tycker inte vi i majoriteten är vår politiska uppgift att göra svarta listor säger Christian Gustavsson (m).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista