För tidigt födda på 70-talet i riskzon

Barn som föddes för tidigt på 1970-talet riskerar sämre hälsa än andra och skaffar färre egna barn i vuxen ålder, det visar en doktorsavhandling från Linköpings universitet.

Statistikern Katarina Ekholm Selling har kartlagt 300.000 födslar i Sverige från 1973 till 1975 och följt barnen via olika register fram till vuxen ålder.

Katarina Ekholm Selling fann bland annat att kvinnor med låg födelsevikt, i synnerhet de som vägt under 1 500 gram - i genomsnitt fick färre barn än andra kvinnor. Och när de fick barn var de i sin tur oftare för små eller för tidigt födda precis som sin mor.

De små 70-talisterna löper också större risk än sina fullgångna, normalviktiga årskullskamrater att läggas in på sjukhus. Typiska symtom var missbildningar och sjukdomar i nervsystemet, men det finns också en överrepresentation av sociala sjukdomsfaktorer, drogberoende exempelvis, inom gruppen.

”Det är dock viktigt att skilja på ’statistiska risker’ och risker på individnivå”, skriver Katarina Ekholm Selling i ett pressmeddelande, och påpekar att en enskild person alltid kan påverka sin hälsa själv genom att äta sunt, motionera och avstå från droger.

I dag är vården av för tidigt födda barn oerhört mycket mer avancerad än den var för drygt 30 år sedan, så sambanden gäller inte med automatik för våra nya, allra minsta medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista