Norrköpings hamn en vinnare

Norrköpings hamn pekades idag som väntat ut som en av de viktigaste hamnarna i landet, när den statliga hamnutredningen presenterades vid lunchtid.

Det innebär att hamnen kan få ekonomisk hjälp av staten för nyinvesteringar och att sjöfartsverket tar över en del av underhållet.

Bengt-Erik Bengtsson som är VD för Norrköpings hamn och stuveri är förstås glad över det väntade beskedet:
- För Norrköpings del är det här mycket bra att vi blivit utpekade, säger han.
- Vi har kämpat för de här i många år. Det som är glädjande är det bara är vi på ostkusten, från Kapellskär ner till Karlshamn, som valts ut, det visar på att vi i Norrköpings hamn och stuveri har gjort ett bra jobb med att påverka.

Som prioriterad hamn hoppas Bengt-Erik Bengtsson att breddningen av inseglingsrännan till hamnen kan komma igång lite snabbare.

Inte bara positivt

Men det var inte bara glädjande besked från staten idag. Banverket pekar inte ut Norrköping som en av åtta viktiga kombiterminaler, något som kan försena bygget av kardonbanan, järnvägen från hamnen till stambanan som Bengt-Erik Bengtsson tycker är nödvändig för att hamnen ska fortsätt autvecklas:
- Fartygen blir större och större och det är ändå så att det kostar lite mer att gå in till Norrköping. Då måste vi se till att ha ordentligt med last så att det blir lönsamt för fartygen att gå in hit, konstaterar han. 
- Som det ser ut i Pampushamnen idag så har vi ändå en möjlighet, men det är väldigt sårbart med bara en järnvägsanslutning som går över Händelöbron, säger Bengt-Erik Bengtsson avslutningsvis.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista