Linnéa Darell

Gymträning för funktionshindrade

Funktionshindrade kan från och med nästa år träna på Friskis och Svettis i Linköping med specialanpassade redskap och med hjälp av sjukgymnast.

Linköpings kommun betalar en del av kostnaden och även Handikappförbundens samarbetsorgan HSO är med i uppgörelsen. Idén kommer från ett medborgarförslag och avtalet kostar kommunen 250 000 kronor per år.

Kommunen har alltså gjort en överenskommelse med Handikappförbundens samarbetsorgan och Friskis och Svettis om att erbjuda specialanpassad träning för funktionshindrade.

Landstinget har ingen verksamhet med träning för personer som anses vara färdigrehabiliterade och landstinget har heller inte velat medverka till en lösning ihop med kommunen, det berättar Linnéa Darell, folkpartist och ordförande i omsorgsnämnden i Linköping:
- Då måste det ju finnas något annat, och det här är väl en start på det då, konstaterar hon.

Men nu får funktionshindrade en träningsmöjlighet till självkostnadspris och med hjälp av sjukgymnaster. Kommunen betalar leasing av särskilt anpassade träningsmaskiner plus timkostnad för sjukgymnasterna. Och upprinnelsen till det här är alltså ett medborgarförslag:
- Det förverkligar vi nu och så blir det ett tvåårsprojekt för att utvärdera att det blir så bra som vi hoppas, säger Linnéa Darell.

En vidareutveckling är tänkbar säger hon vidare, men inte i kommunens regi:
- Kanske att Friskis och svetttis och andra företag med samma inriktning ser att det här är en bra affärsidé, säger Linnéa Darell.
- Det finns många människor idag som har funktionshinder som inte kan använda sig av de möjligheter som redan finns till träning, konstaterar hon.

Medborgarförslag bakom

Den som lämnat in medborgarförslaget är linköpingsbon Helene Andersson. Hon var med på omsorgsnämnde möte idag:
- Jag är ju jätteglad för det som har beslutats, utbrister hon. Hon berättar vidare att hon har fått kämpa hårt för att få igenom den här frågan, men att den är viktigt inte bara för henne:
- Kommunen måste verkligen satsa på oss funktionshindade, så att vi får den träning som vi så väl behöver, menar Helene Andersson.

På onsdag ska Helene träffa den politiskt ansvarige för färdtjänsten i Linköping, för att försöka få en förändring till stånd även inom detta område:
- För färdtjänsten fungerar uselt idag, kontaterar hon.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista