Tjustbanans framtid osäker

Under ett extrainsatt styrelsemöte på landstinget under onsdagen så beslutade politikerna att avvakta med inköpet av nya tåg till Tjustbanan mellan Linköping och Västervik.

Frågan om att rusta upp Tjustbanan och de gamla tåg som trafikerar linjen har varit aktuell länge. Och fram till i våras fanns en stor enighet om att köpa nya tåg som kunde trafikera banan.

Men i april i år beslutade Banverket att skjuta fram investering och upprustning av Tjustbanan tills efter 2015, vilket gjorde Socialdemokraterna och även vissa borgerliga politiker tveksamma till att köpa in nya tåg. Enligt dem kunde man inte satsa flera hundra miljoner på nya tåg när man inte vet när eller ens om banan blir upprustad.

Därför lade oppositionen fram ett förslag till landstingsstyrelsen om att skjuta upp köpet av tågen. Och förslaget vann idag majoritet, efter att fyra borgerliga politiker valde att lägga ner sina röster. Nu är det oklart vad som kommer att hända med tågtrafiken på sträckan. Marie Morell, moderat ordförande i landstingsstyrelsen är besviken över dagens beslut:
- Jag tycker det är väldigt olyckligt. Speciellt som det skapar en stor osäkerhet om vad vi har beslutat, när ska det eventuellt vara tåg, och när ska det inte vara tåg, menar hon.

I och med dagens beslut har landstinget i Östergötland fått ett annat problem på halsen. De har i ett avtal med företaget som trafikerar sträckan lovat att köpa in nya tåg och nu när det inte blir av riskerar landstinget stämning och skadeståndskrav från företaget.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista