Svåra val kring medicinska behandlingar

Landstingen borde införa allmän ultraljudsundersökning för pulsåderbråck i buken och operera patienter som har förträngning på halspulsådern.

Det skulle förbättra patienternas hälsa och kosta mindre för landstingen enligt den doktorsavhandling som hälsoekonomen Martin Henriksson gjort vid Linköpings universitet.

– Vi måste prioritera olika behandlingar och då är det bättre att vi försöker göra det med att ta reda på kostnader och effekter av olika behandlingar och jämföra dom med varandra berättar Martin Henriksson.

Enkel ultraljudsundersökning kan rädda liv
Mer än 5 procent av svenska män över 65 år drabbas årligen av pulsåderbråck men eftersom sjukdomen saknar tydliga symtom är de flesta ovetande om att de bär på sjukdomen.
Bråcket växer långsamt och kan så småningom spricka vilket ofta leder till döden.
Men med en enkel ultraljudundersökning kan bråcket upptäckas.

Martin Henriksson visar i sin avhandling att en allmän screening är mycket kostnadseffektiv och räddar många liv.

– Det blir lite dyrare att göra ett screening program jämfört med att inte göra något men hälsovinsten är större säger Martin Henriksson.

Undersökningar som kan hjälpa sjukvården
En annan sjukdom som Martin Henriksson tittat närmare på i sin avhandling är förträngning i halspulsådern som kan leda till stroke.
Även här anser han att det är ekonomiskt försvarbart att operera en del av de patienterna.

Avhandlingen har nu bidragit till att landstinget i Östergötland beslutat om allmän screening.

Martin Henriksson tror att den typen av undersökningar som tittar på nyttan med nya dyra behandlingar kan vara till stor hjälp för sjukvården som allt oftare står inför svåra etiska frågor.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista