Folkets park till Gamla Linköping

Flera gamla byggnader vid Folkets park i Linköping riskerar att rivas när kommunen planerar att bygga bostäder i området. Därför vill kultur- och fritidsnämnden flytta på bland annat Teaterbyggnaden och skapa Gamla folkets park i Gamla Linköping.

– Det handlar väl om att Folkets Park historiskt sett är en viktig del utav kulturarvet i Linköping, säger centerpartisten Johan Lundgren som är kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Att skapa Gamla Folkets Park i Gamla Linköping är ett av de projekt som kultur- och fritidsnämnden söker pengar till från den Westman-Wernerska stiftelsen. Stiftelsen har utdelning vart femte år och i år kommer 35 miljoner kronor att delas ut.

Flytta teaterbyggnaden och paviljong
Det är till följd av planerade förändringar i Folkets park som man vill bygga upp parken i Gamla Linköping eftersom flera byggnader av kulturhistoriskt intresse riskerar att rivas. Bland annat vill man flytta teaterbyggnaden och återskapa den som den såg ut 1927 då den fick tak över salongen. Man vill också flytta den gamla skyttepaviljongen och rekonstruera entrén till Folkets Park som den var vid invigningen 1921. Till det här projektet söker nämnden ”högsta möjlöiga bidrag” som det står i handlingarna.

Museum för kända Linköpingsbor
Nämnden söker också pengar till ett personhistoriskt museum som ska lyfta fram Linköpingsbor som haft betydelse för landet och länet. Johan Lundgren ger några exempel.

– Berseliuz har vi som en klassiker. Men jag tycker även man ska söka brett, nman som Sven Lyra tycker jag borde kunna finnas i det också. Inte bara ”gamla gubbar” som har haft akademisk status eller varit stadsfullmäktiges ordförande utan det här handlar väl om människor som faktiskt har varit en karaktär i Linköping. Det är min vision, sedan får vi ju fortsätta diskutera.

Utdelningen av pengarna från stiftelsen kommer fastställas under våren 2008. 

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista