Värdefull skog hotas av avverkning

I och med regeringens minskade anslag för biologisk mångfald hotas gammal värdefull skog som annars skulle ha blivit naturreservat.

Länsstyrelsen kommer inte att ha råd att bilda lika många naturreservat som tidigare, vilket kan göra att skyddsvärd skog huggs ner.

Det mesta av pengarna för biologisk mångfald går till att ersätta markägare som  tänkt att avverka skog ersättning för den uteblivna inkomsten eller för att köpa upp mark för att göra naturreservat av.

Svårt att skydda
Men eftersom regeringen minskat på anslagen kommer länsstyrelsen inte att kunna skydda så mycket mark som var tänkt.
Om inte den som äger mark som länsstyrelsen vill skydda gör det frivilligt kan konsekvensen bli att den gamla värdefulla skogen helt enkelt huggs ner.
Lars Jonsson, som är skogsägare i Kinda, har ett område som länsstyrelsen vill skydda, men får han inte betalt kommer han inte kunna spara skogen.

- Rent ekonomiskt så är det en omöjlighet att spara skogen utan ersättning, säger han.

Claes Svedlindh, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen, säger att de i alla fall kommer försöka få till någon form av avtal med de markägare som vill avverka i naturkänsliga områden, till exempel om att få betala ut ersättningen senare.

Provisoriska reservat
Sista möjligheten för att skydda skogen är att länsstyrelsen bildar provisoriska reservat. Tills det finns pengar för att betala markägarna, något man helst vill undvika. Men då de riktigt gamla skogarna är sällsynta och riskerar att försvinna är det en högt prioriterad fråga.

- Vi kommer verkligen att stå emot så mycket vi kan, för vi vill inte att de här fina gammelskogarna huggs ner.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Sven Börjesson

sven.borjesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista