Kvillinge naturreservat i Norrköpings kommun.

Oklart hur natur ska skyddas

Som vi tidigare berättat så kan värdefull gammelskog i bland annat Östergötland komma att avverkas när länsstyrelserna får mindre pengar de kommande åren för att bilda naturreservat.

Men trots neddragningarna så ska ändå riksdagens miljömål att skydda en större del skogsmark i Sverige att ligga fast.

Hur detta ska ske med mindre pengar till biologisk mångfald är fortfarande oklart.

Miljöminister Andreas Carlgren (c) säger att man skall se över nya vägar för att hitta andra former för att skydda värdefulla miljöer. Så här sa han samma dag budgeten presenterades.

- Nu tvingar vi fram en prövning av nya vägar, och det kommer också ge nya möjligheter på det här området.

Exakt vad det betyder kan regeringen idag inte svara på. Till årsskiftet skall de presentera en utredning som skall visa hur tillexempel frivilliga antaganden från markägare att inte avverka skog ska kunna se ut.

Frivilliga avsättningar får kritik

Frivilliga avsättningar för naturvård har diskuterats länge, speciellt från borgerligt håll, och är någonting som används, speciellt bland större skogsbolag som har ett krav på sig att skydda en viss del värdefull skog. Tillvägagångssättet får dock kritik från Miljöpartiet där Peter Eriksson är språkrör.

- För eller senare visar det sig att de antingen hugger ner det, eller att staten köper in det och gör reservat av området, men om staten då inte har några pengar avverkas skogen.

Oklart hur markägarna kommer att reagera

Hur många fler markägare som är beredda på att avstå från att avverka skyddsvärd skog är oklart, Skogsägare Lars Jonsson i Kinda kommer i alla fall inte att göra det, om han inte får ersättning i tid.

- Vi kommer att slutavverka ett område och gallra i ett annat.

- Du har inte tid att vänta?

- Nej det har vi inte.

Pelle.Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista