1 av 2
Prins Sigvard
2 av 2
Margerehtebunken ett av många bruksföremål som Prins Sigvard designade.

Designprinsens minne firas med utställning

Han designade kläder för H&M, skapade perstorpsplattan med virrvarrmönstret och gjorde storsäljare av Margerethebunken.

I år skulle Sigvard Bernadotte fyllt 100 år och Länsmuseet i Linköping hyllar designprinsen med en utställning.

- Jag har känt prins Sigvard sen jag var liten och jag lånade ut föremål till Nationalmuseum när han skulle fylla 90 år. Då lånade jag ut en del tidiga 30-talsföremål som jag hade och först då förstod jag vidden av hans livsverk, säger Stig Dahlin som äger föremålen som visas på utställningen.

Sigvard Bernadotte designade allt från tunnelbanevagnar som fortfarande rullar i Stockholm, Santa Marias kryddburkar till spelpjäser till brädspelet fia med knuff.

- Det är silvret som gjort honom världsberömd och det är det som han är representerade med på alla museum världen över. I USA är det silver mattor och möbler som han är ihågkommen för men här i Sverige är det kanske mer bruksföremålen vi minns. Han brukade säga att det är i den grå vardagen de flesta av oss lever, varför inte göra den vackrare, säger Stig Dahlin.

Bland alla världsberömdheter, silverföremål och mattor finns det dessutom en avdelning med lokal anknytning, nämligen till Åtvidaberg.

- De flesta här känner nog någon som har jobbat på Facit och har man inte det så har man i alla fall använt sig av någon av Facits maskiner, både räkne- och skrivmaskiner. Här i entrén har jag gjort i ordning en Facitavdelning, bland annat med den allra första räknesnurran från 1951, säger Stig Dahlin.

Lana Brunell
lana.brunell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista