Regeringsrätten kan avgöra flygbuller i Linköping

Flygbullret från Saab i Linköping kan blir en fråga för regeringsrätten.

Saab har överklagat några bygglov i kommunen och både företaget och kommunen vill att saken drivs till ett avgörande på högsta nivå.

Som SR Östergötland berättade under torsdagen så anser kommunen att gällande lag om flygbuller inte är hållbar för större städer som vill växa.

Flygtillverkaren Saab efterlyser riktlinjer för hur lagen ska tillämpas. Enligt gällande regler från 90-talet så får flygbuller inte överstiga 70 decibel över bostadsområden. Saab har bett om föreskrifter om hur lagen ska tillämpas men miljödepartementet har inte svarat, säger Saabs miljöchef i Linköping, Kent Algotsson.

För varje nytt bostadshus som byggs i Linköping så riskerar företaget att få inskränkningar i sin verksamhet. Det här bekymrar både företaget och kommunen.

Samtidigt bor hundratals människor i nära anslutning till flygplatsen.

- Jag tror inte man vänjer sig direkt. När de startar Jasen - det är jobbigt, säger Marianne Björndahl som bott vid Saabfältet sedan 1970-talet.

- Det har varit trevligt att ha sett alla, förstås, säger hennes man Olle Björndahl.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista