1 av 2
Den 32-åriga kvinnan hittades död i ett skogsområde utanför Norsholm den 6 juni i år.
2 av 2

Åtal väckt om uppmärksammat Norrköpingsmord

Idag åtalades den 47-årige man som sitter häktad misstänkt för mordet på en 32-årig trebarnsmamma i Norrköping i början av juni i år. Någon teknisk bevisning som binder honom till själva mordet finns dock inte och själv hävdar han att han överhuvudtaget inte träffade kvinnan på morddagen.

- Man kan kalla det ett indiciemål, det är riktigt. Men bevisningen är stark, säger Torsten Angervåg, chefsåklagare i Norrköping.

Den 47-årige mannen som suttit häktad sedan i slutet av juni åtalas på sannolika skäl misstänkt för mord. Enligt åklagaren  Mats Näkne ska han ha skurit halsen av kvinnan och därefter ha lämnat henne halvt avklädd i det skogsområde i Norsholm, där hon senare hittades.

Starka bevis
Själv har Mats Näkne inte varit anträffbar idag, men enligt chefen för åklagarkammaren i Norrköping Torsten Angervåg har han byggt upp en stark bevisning mot den åtalade mannen:

-  Det rör sig om muntlig bevisning, det är mobiltelefontrafik och det är också olika typer av DNA-bevis som i sig är ganska stark tycker jag och visar att mannen på ett eller annat sätt varit i kontakt med den mördade kvinnan.

Sperma och blod
Det är ett omfattande bevismaterial som idag överlämnats till tingsrätten. Sammanlagt rör det sig om över 800 sidor och det är mycket som talar emot 47-åringen. Bland annat har hans sperma och blod återfunnits på kvinnans kläder och hans egna uppgifter om att han var på jobbet när mordet utspelade sig tillbakavisas av arbetskamrater och chefer. Han ska också ha pratat om mordet på sin arbetsplats och då beskrivit detaljer som bara polisen kände till. Dessutom ska mannen ha haft telefonkontakt med den mördade kvinnan på morddagen och polisen har också spårat ett samtal från mannens mobil som ringts från det område där kroppen hittades.

Förtegen om motivet
Den 47-årige mannen är en ingift släkting till kvinnan, men själva motivet till mordet är Torsten Angervåg förtegen om idag:

- Vi tror oss veta vad som kan ha utlöst det, men vi är inte säkra och då tycker jag att det är fel att gå ut och spekulera. Det viktigaste för mig är att den bevisning som nu finns är så pass stark att åklagaren tror att rätten kommer att komma fram till att det är den här mannen som har mördat kvinnan.

Starkare grund
Ett annat uppmärksammat mål, där bevisningen också  byggde på indicier, är rättegången mot den man som senare fälldes för att ha våldtagit och mördat en 19-kvinna i Norrköping för två och ett halv år sen. Och även om Torsten Angervåg betonar att det är vanskligt att jämföra mål med varandra säger han att bevisningen i det här fallet känns starkare:

-  Min bedömning, som utomstående med viss insikt i den här utredningen, är att det här mordåtalet känns starkare och vilar på en ännu starkare grund än vad det gjorde när det gällde den unga kvinna som blev mördad i Norrköping häromåret.

Rättegången mot den 47-årige mannen inleds på torsdag i nästa vecka. Av säkerhetsskäl kommer den att hållas i polishuset i Norrköping. Orsaken är, enligt Torsten Angervåg, att man gjort bedömningen att det finns en viss risk för hämndaktioner mot den åtalade mannen.  

Läs mer: Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista