arkivbild

Ingen hjälp till översvämningsdrabbade bönder

Hittills har de östgötska lantbrukare, som fick hela årets skörd förstörd av de häftiga skyfallen i somras, inte fått någon form av ersättning.

Många bönder drabbades hårt, och nu börjar de ge upp hoppet om att få stöd eller skadestånd, och en del tvingas till och med ta att banklån för att få ekonomin att gå ihop.

Bo Mjärdner i Ödeshög är en av de bönder som drabbades värst av sommarens översvämningar:
- Det känns ju lite vemodigt när jag vet vad jag skulle kunna ha skördat på den här marken nu, istället för att den bara ligger svart nu, kontaterar han.

I mitten av juni hade Bo Mjärdner drygt en meter högt vatten på sina åkrar, och för att ta sig ut från bostadshuset som ligger bit högre än åkerarna runt omkring tvingades han och hans familj att använda en roddbåt.

Under vattenytan låg hans odlade potatisar och morötter, hela 160 hektar. Nu det enda som finns kvar några hektar vete som också stått i vatten alldeles för länge, men han hoppas ändå att kunna använda det som djurfoder.Total sätt beräknar Bo Mjärdner att förlusterna efter sommarens översvämningar kommer att överstiga tre miljoner kronor. Och det är oklart om han, och andra lantbrukare i hans situation, får något skadestånd eller någon ersättning överhuvudtaget:
- Nej, jag har inte fått något svar, och det ser väl inte så hoppfullt ut, säger han uppgivet.

De första dagarna efter regnen var det många chefer och ansvariga för olika myndigheter som besökte hans gård berättar han, men nu två månader senare är han så gått som helt bortglömd. Varken kommun, länsstyrelse eller någon myndighet är intresserade av att hjälpa honom:
- Jag har nu gjort upp med bandken, och tagit extra lån. Det tar ju några år extra nu att dra in pengar bara för att betala av de här lånen, konstarerar Bo Mjärdner.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista