Ungdomar får själva välja kontakpersoner

Ungdomar som är inne i ett riskbeteende, och är i farozonen för bli drogberoende eller hamna i kriminalitet, har numera rätt att vara med och välja ut en egen kontaktperson via socialtjänsten.

För Linköpings del motsvarar de extra pengar staten avsatt för ändamålet en heltidstjänst. Hur många ungdomar som ska få hjälpen är dock ännu oklart.

Det är en ändring i socialtjänstlagen som gör att alla kommuner från i år ska börja erbjuda ungdomar med riskbeteenden särskilt kvalificerade kontaktpersoner. Den unge ska själv få tycka till om vem som ska utses.

- Det kan vara en lärare, en polis eller det kan vara en socialarbetare som har en bra relation till ungdomen, där man känner att man kan bli en normbildare och påverka ungdomen i rätt rikting, berättar Jonny Schön som är socialchef i Linköping.

Är det till exempel en fritidsledare så kan kommunen gå in och betala för en vikarie åt fritidshemmet. Staten har skickat med pengar och i Linköping motsvarar summan en heltidstjänst på socialtjänsten.

Hur många ungdomar som behöver få kontaktperson ska nu undersökas, säger socialchefen:
- Vi börja med att göra en inventering på direkt nu, säger han. Jonny Schön tror också mycket på det nya arbetssättet med kontaktpersoner för strulande ungdomar:
- Utifrån min aspekt är det här bara en början och en rätt inriktigt. Det finns många bra exempel hur man jobbar nära ungdomen i hemmiljön, för att på så sätt förändra beteendet, konstaterar han.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista