Liona Fahlström får vänta på premiärsändningen i Radio Wix.

Försenad radiopremiär i Valdemarsvik

Idag var det tänkt att en ny radiostation skulle hörts i etern runt Valdemarsvik. Radio Wix skulle ha sänt sina första sändningar men tekniska besvär satte käppar i hjulet, masten som sänder ut programmen fungerar inte.

I en enkel affärslokal i Valdemarsvik hittar vi Radio Wix. Ljudisoleringen består än så länge bara av tunna gardiner och bullret från storgatan hörs tydligt in i studion.

Det har bara tagit fem månader från idé till verklighet men i sista stund så fick Liona Fahlström med kollegor på Radio Wix skjuta på premiären.

- Det känns ganska bra ändå. Vi får en seriösare mastfirma med bättre täckning och bättre ljud, säger Liona Fahlström som förutom programledare är ordförande i den idella föreningen som ska sköta Radio wix.

Stärka Viks-känslan
Alla på Radio wix jobbar ideellt, och den samlade erfarenheten av att göra radio är inte stor. Liona Fahlström ska ta hand om morgnarna men också passa på att göra hästprogram och så tänker hon ställa politikerna mot väggen. Honhoppas att Viken kan leva upp lite med hjälp av sin alldeles egna radio.

- Jag tror att det behövs för att stärka Viks-känslan. Jag vill att folk ska bli stolta över sin hembygd och visa allt som händer. Dels är det alla föreningar som gör en massa saker, dels är det massa spännande företag och så vill jag visa på alla spännande människor som finns. Berätta om dem och lyfta fram dem. Jag vill stärka viken.

I en trailer för stationen berättar Liona Fahlström för kollegan Marus Rosenberg att det ska starta en ny närradiostation i Valdemarsvik. Här i Valdemarsvik, får hon skeptiskt till svar. Här händer väl ingenting? Självkänslan i Valdemarsvik är lite stukad tycker Liona Fahlström. Kommunen dras med sviktande befolkningssiffror. Men det händer massor av saker som redan idag gör Valdemarsvik värt att stanna i, tycker hon. Man behöver inte, som politikerna, vänta på att vägproppen på E22:an några mil norr ut byggs bort så att man snabbare kan ta sig till Norrköping.

Många tveksamma i början
De är 22 stycken som ska göra programmen i Radio Wix i dagsläget, det blir allt från dansbandsmusik, till snillen spekulerar och ett ännu odefinierat norskt pratmagasin. Liona Fahlström ska ta hand om morgnarna men också göra ett hästprogram och hinna med att ställa politikerna mot väggen.

- Först var många tveksamma till om det här verkligen skulle funka, i lilla Valdemarsvik. Men nu tycker jag att folk är väldigt positiva och ser fram emot radion. Många kommer fram och vill prata i radion, många vill att jag ska berätta om den och den som de tycker är intressant. Det är en jätterespons vi har fått.

Nu väntar de bara på att den nya mastoperatören ska få i ordning all teknik. Premiären får vänta en vecka eller kanske två.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista