Liselotte Lindeborg och Kyri Sjöman

Sandvargen hjälper Zacharina

Pjäsen Sandvargen är en berättelse om hur flickan Zacharina söker tröst och sällskap på stranden när mamma och pappa inte har tid att vara med henne.

I dag har teatern premiär i Norrköping, en föreställning som ska ut på turné i länet.

– Det är en filosofisk historia och den innehåller sådana tankar som jag minns att jag hade som barn berättar Kyri Sjöman, som spelar Zacharina som är i sjuårsåldern.

Fantasifigur
Pjäsen bygger på Åsa Linds bok om Sandvargen och Zacharina och är en föreställning om barns tankar och funderingar. Sandvargen har fantastiska saker att berätta och kan förklara saker för Zacharina.

Till exempel att blåmärken är medaljer som man får när man har gjort något våghalsigt. När benen bara vill sprattla när man ska äta säger Sandvargen att det bara är bra fast mamma och pappa blir arga för att det inte går att sitta still.

– Åh, ljuvliga sprattel. Det är minst lika nyttigt som apelsinvitaminer och smakar minst lika gott utbrister Sandvargen.

För stora och små
Zacharina gräver upp Sandvargen ur sanden en dag när hon är arg på sin pappa. Liselotte Lindeborg gestaltar den sandgula varelsen som funnits i evighet.

– Sandvargen hjälper henne att hitta sig själv kan man säga för det slutar med att de säger hej då på riktigt och Sandvargen inte finns mer, förklarar Liselotte Lindeborg. 

Föreställningar ska ges i Norrköping, Motala, Linköping och Mjölby för barn från förskoleklass till årskurs tre.

Varför ska man se den här föreställningen som vuxen?

– Därför att man inte ska glömma bort hur det var att vara barn och att man hade något att komma med som barn, säger Hans Wigren regissör.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista