Lantbrukaren Bo Mjärdner fick i somras ta båten för att inspektera ägorna

Översvämningsdrabbade bönder får klara sig själva

De lantbrukare som drabbades av de kraftiga översvämningarna i somras kan inte räkna med något stöd från regeringen. Det beskedet lämnade jordbruksminister Eskil Erlandsson vid sitt besök i Östergötland idag.

- Det är bara att beklaga att vädrets makter har varit som de har varit under den gångna sommaren, säger jordbruksministern.

Sommarens översvämningar drabbade många lantbrukare hårt. Värst var situationen i Skåne, men även i Östergötland fick många lantbrukare delar av skörden förstörd på grund av det häftiga regnet.

-  Ja, det rör väl sig om fyra miljoner i pengar ungefär, säger Bo Mjärdner, en av de lantbrukare i länet som drabbades hårt av översvämningarna i somras.

Nej till ersättning
Många lantbrukare har också hoppats på någon form av ersättning för sina förlorade inkomster, men så blir det alltså inte:

- Alltså för året är svaret nej, säger Eskil Erlandsson.

Samtidigt som jordbruksministern var på besök i Östergötland presenterade den statliga utredaren Bengt Holgersson sin så kallade klimat- och sårbarhetsutredning. I utredningen tas bland annat frågan om en katastroffond, som lantbruket har efterfrågat, upp.

Privata försäkringar
Förslaget får dock tummen ner i utredningen. Istället föreslås  privata försäkringar som alternativ. På grund av det låga intresset finns det inga sådana idag, men Eskil Erlandsson anser ändå att det är ett bra alternativ. Han utesluter inte heller att staten kan vara med på ett hörn och finansiera försäkringen:

- Ja, det är klart att det är en tänkbar lösning, men däremot inte sagt att det blir så för det innebär ju att vi måste avstå från något annat som vi har idag.

Tahir Yosef
tahir.yosef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista