1 av 2
Kung Carl den XVI Gustaf i sällskap med bland andra Björn Eriksson och Dan Nilsson från Länsstyrelsen samt Christer Elderud.
2 av 2

Startskott för Naturum med kungen på plats

Idag visade Länsstyrelsen upp de fyra bidrag som gått vidare i den arkitekttävling som man utlyst för det Naturum som ska byggas vid Tåkern och Glänås fågelstation. På plats fanns Tåkernfondens beskyddare, kung Carl XVI Gustaf.

– Nu tar vi ett nytt avstamp och önskar att försöka göra ett Naturum där man kan ta emot turister och naturintresserade ungdomar, pensionärer, på ett bra sätt och dessutom kunna informera på platsen, säger kung Carl den XVI Gustaf.

Utställningslokal och nytt fågeltorn
Det var för fyra månader sedan som Länsstyrelsen utlyste en arkitekttävling för det Naturum som ska byggas vid Tåkerns strandkant. Över 50 arkitektkontor runt om i Europa anmälde sitt intresse men bara fyra bidrag gick vidare i tävlingen och nu ska en jury bestämma vilket förslag som är bäst. Arkitekterna har inte haft helt fria händer utan Länsstyrelsen har haft vissa kriterier.

– Byggnaden får inte ta över här nere i den här känsliga miljön så det ska vara en enplansbyggnad. Storleken ska vara omkring 500 kvadratmeter och den ska ligga på ett visst ställe. I byggnaden ska det finnas en samlingssal. Det ska finnas en utställning och brevid naturumsutställningslokalen så finns det också ett nytt fågeltorn, säger Dan Nilsson från Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen hoppas att Naturum kan stå klart och invigas i maj 2010. Pengarna till den nya besöksanläggningen kommer från Naturvårdsverket.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista