Sankt Anna skärgård (arkivbild)

Risk för ras utmed östgötakusten

Kusterna i Östergötland hör till de områden i landet som hotas av skred och ras, i och med klimatförändringarna.

Det står klart efter Klimat- och sårbarhetsutredningens rapport om vilka konsekvenserna av ökad nederbörd och högre temperatur kan bli i Sverige.

Om klimatforskarnas teoerier om ökad nederbörd och högre temperatur håller i sig kommer de områden där jordarna är lösa, vilket de är i kustområdena, riskera att rasa.

- Och där kan det ju finnas bebyggelse och vägar eller liknande som kommer att drabbas, inklusive de människor som vistas eller bor i de här områdena, det varnar nu Bengt Rydell på Statens geotekniska institut SGI i Linköping, som har varit med och tagit fram rapporten.
- Om det finns bebyggelse och människor så kan det ju bli katastrofala händelser med stora kostnader och mycket mänskligt lidande som följd, säger Bengt Rydell vidare.

Störst är risken för ras i närheten av sjöar, hav och vattendrag och Bengt Rydell tror att det stora intresset att bygga bostäder nära vatten kommer att förändras i framtiden:
- Det är lätt att blunda för de här riskkerna, det kanske händer om 50 eller 20 år, eller det kanske inte händer alls. Och därför finns en tendens att man undervärderar de här riskerna och bygger för nära vatten, menar han. Där är det viktigt med ökad medvetenhetn och att de svåra besluten tas, nämligen att man säger nej till att bygga nära vatten, säger Bengt Rydell avslutningsvis.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista