Kriminalvårdsmuseum planeras

Norrköping kan komma att få ett nytt museum. Det är Kriminalvården som vill visa upp sin historia. Det nya museét planeras att ligga i anslutning till kriminalvårdens lokaler i kommunen.

Museiverksamhet har förekommit tidigare, vid kriminalvårdens kontor i Norrköping, men när lokalerna drabbades av omfattande fuktskador så packades alla föremål ner.

En del av materialet visas nu istället på fängelsemuseét i Gävle. Men nu vill generaldirektör Lars Nylén att Norrköping får sitt eget museum:
- Jag tycker det är dags att återskapa det här museet i någon ny form, kanske med starkt datastöd så att man kan visa mer av den svenska kriminalvården och kriminalvårdsfilosofi än vad bara föremålen antyder.

Lars Nylén tycker att det är angeläget med historia, även om kriminalvården i sin verksamhet siktar framåt, så menar han att det är bra att förstå hur det har varit och varför det har varit så, både för den egna personalen och allmänheten.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista