Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Splittrad uppfattning om nationalpark

Publicerat onsdag 3 oktober 2007 kl 06.00
Sankt Anna skärgård är ett av 13 områden i Sverige som av Naturvårdsverket föreslås bli nationalpark.

Länsstyrelsen tycker man bör vänta med en nationalparksbildning i Sankt Anna, anledningen är det lokala motståndet som finns i skärgården. Istället tycker de att Omberg borde finnas med på listan över tänkbara nationalparker i Sverige.

Landshövding Björn Eriksson fortsätter att hävda att Omberg har de rätta värdena för en nationalpark. Dessutom finns det ett folkligt stöd för att bilda en nationalpark där, säger han.

Naturvårdsverket däremot anser inte att Omberg har den kvalité som behövs för att bilda en nationalpark. Huvudorsaken är att området är för starkt präglat av det skogsbruk som har bedrivits där och att många främmande trädarter har inplanterats. I övrigt vill inte Naturvårdsverket kommentera länsstyrelsens vilja att föra upp Omberg på listan över tänkbara nationalparker förrän de gått igenom alla remissvar som kommit in.

Kritiska till Naturvårdsverkets agerande
Länsstyrelsen har tidigare uttryckt kritik mot att Naturvårdsverket inte tagit med skärgårdsbornas åsikter i frågan om nationalpark i Sankt Anna och skriver i sitt yttrande att en förutsättning för en nationalpark där är att arbetet med att bilda den bedrivs i nära samverkan med lokalbefolkningen.

Delade åsikter
Men åsikterna är delade, flera lokala föreningar och partier som tillexempel FinnÖ brygga, och Folkpartiet och Socialdemokraterna i Söderköping tror att det vore bra med en nationalpark då det skulle gynna turismen. Även Söderköpings kommun är av samma uppfattning även om de tycker att man måste ta stor hänsyn till de som bor i området

Jörgen Klaving som bor på Missjö tror förvisso att det skulle vara bra för näringslivet men oroar sig över att det kan bli för mycket turister i skärgården.

- För oss bofasta finns det ingen fördel med fler turister här, säger han. 


Naturvårdsverket beslutar
Hur högt upp Sankt Anna hamnar på Naturvårdsverkets prioriteringslista för nya nationalparker är oklart, myndigheten är dock tydliga med att påpeka att hela idén står eller faller med lokalbefolkningens inställning, det säger Björn Risinger, chef för naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.

- När det handlar om att genomföra enskilda nationalparker så sker det bara där det finns positiva opinioner.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".