Borgforskare intresserar sig för Linköpings slott

Linköpings slott tilldrog sig under tisdagen uppmärksamheten bland de som forskar kring borgar i Norden. Enligt den senaste forskningen är den forna biskopsborgen i centrala Linköping från 1100-talet. Idag samlades forskarna till ett seminarium på slottet.

- Jag säger som en före detta stockholmare, det är en ganska juste ”barre”. Bor man här - och det kommer som ska berätta hur gamla husen är - så blir man ju nyfiken, säger slottets hyresgäst, landshövding Björn Eriksson.

Boken ”Linköpings slott - en 900-årig historia” utgiven av Statens fastighetsverk och Länsstyrelsen Östergötland belyser slottets historia och pekar på de stora byggnadsarkeologiska undersökningarna av slottet.

Med anledning av boken ordnades under tisdagen ett seminarium för att lyfta fram aktuell forskning om biskopsborgar i Sverige och Norden.

- Här sitter vi östgötar med ett fantastiskt hus, som förr brukade kallas för det bortglömda slottet. Nu kommer forskarna och säger att det här är jätteintressant, det är klart man är nyfiken som landshövding och boende i slottet, säger Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".