Oklart vad som orsakade helikopterkollision

Orsaken till den svåra olyckan där två helikoptrar tillhörande Malmen i Linköping kolliderade i södra småland för tre veckor sen och fyra militärer omkom, kan förbli olöst.

Enligt Haverikommissionens ordförande Göran Rosvall är det osäkert om det går att få fram exakt varför kollisionen skedde

– Alla ur besättningen som kunde lämna uppgifter har ju tragiskt omkommit. Sedan fanns det ju inga svarta lådor, som normalt sett är en mycket bra källa till kunskap om vad som hände.

Så risken är att sanningen aldrig kommer fram om vad som hände ökar i ett sådant här fall?

– Ja, det kan man säga.

Det är fortfarande många frågetecken kring olyckan på eftermiddagen 11 september. Det som försvårar utredningen är alltså bristen på data från helikoptrarna och att ingen av de ombordvarande överlevde och kan berätta.

Istället får utredarna lita på bland annat militärens uppgifter och vittnen. Så här långt har ett 20-tal personer som såg olyckan intervjuats på plats av haverikommissionen.

Det man nu vet är att olyckan skedde på drygt 50 meters höjd och att de båda helikoptrarnas rotorblad slog i varandra. Det innebar att de mer eller mindre skakade sönder av obalansen. Det hela gick mycket snabbt.

Helikoptrarna skulle hämta upp folk i närheten, men någon exakt landningsplats var inte meddelad än. Ungefär där slutar spåren idag.

– Varför de körde ihop har vi ingen aning om än så länge, säger Göran Rosvall.

Framåt jul hoppas haverikommissionen ha sammanställt all fakta, men en slutlig rapport dröjer troligen till strax före nästa sommar, med eller utan svar på vad som egentligen hände.

En av teorierna är något tekniskt fel, och för att få svar på det gås nu också vrakdelarna igenom bit för bit i en hangar i Halmstad.

– Så här långt har vi inte sett något sådant. Men det är ju en väldigt komplicerad uppgift att försöka hitta tecken ur de här vrakdelarna på att något har hänt innan kollisionen. Om det finns sådana tecken så kommer vi att hitta dem, men det är en lång och mödosam process innan vi är där och kan säga något om det, säger Göran Rosvall.

Daniel Rundqvist, Ekot i Jönköping
daniel.rundkvist@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".