1 av 2
2 av 2

Granbarkborren sprids trots våt sommar

Den våta sommaren har inte minskat hotet från granbarkborren. En helikopterinventering som Skogsstyrelsen gjorde för några dagar sedan visar att skadeinsekten nu spridit sig till nya områden.

- Vi trodde väl att det skulle minskat ganska kraftigt med de regniga somrarna som vi haft. Men det som vi sett så här långt är att de är lika många nu, eller bara har minskat något, säger skogskonsulenten Mattias Sparf.

Stjärnorp hårt drabbat
En grov beräkning som Skogsstyrelsen gjort visar att granbarkborren ätit upp och dödat 800 000 kubikmeter frisk gran bara i år. I rena pengar innebär skadorna flera hundra miljoner kronor i förlust för skogsägarna.

Många hoppades att sommarens regniga väder skulle minska spridningen av skadeinsekten som trivs i den stormfällda skogen efter stormen Per i vintras. Men de senaste dagarnas helikopterinventeringar av skogen i Östergötland visar på motsatsen. Granbarkborrarna har kunnat sprida sig till nya områden och friska träd.

- Hårdast drabbat av de områden vi flugit över är norr om Roxen uppemot Stjärnorp. Sen har vi ett område söder om Mjölby som också är hårt drabbat, säger Mattias Sparf.

Bort så fort som möjligt
Nu kommer skogsstyrelsen att snabbt informera de drabbade skogsägarna och berättar exakt var det finns angripen skog på deras ägor.

- Om det är möjligt ska de få bort de skadade träden och granbarkborrarna väldigt fort. Annars får man hålla koll på området till våren, säger Mattias Sparf.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".