Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Virussjukdomar - vår tids pest

Publicerat torsdag 4 oktober 2007 kl 07.20

Virussjukdomar kan beskrivas som vår tids pest.
Med den formuleringen försöker nu Linköpings universitet och Hälsouniversitetet locka studenter till en kurs om virussjukdomarna.

Det är kraftiga ord men är det verkligen så hemskt som det låter?

- Det kan bli så illa, tillexempel med fågelinfluensan. Om den skulle drabba som spanska sjukan så skulle kanske upp till hundra miljoner människor dö på ett år. Men det är lite grann skrämselpropaganda för i dagens läge med ny medicin och annat kan vi förhoppningsvis stoppa det tidigare. Men visst skulle det bli en stor påverkan på samhället, säger Marie Larsson som är docent på Hälsouniversitetet.

Fågelinfluensan största hotet
Vid Linköpings universitet har det tidigare saknats uncervisning i läran om virus men under de senaste åren har det blivit bättre, tycker Marie Larsson. För andra året i rad startar man nu i oktober en kurs om virussjukdomar.

Kursen vänder sig bland annat, men inte bara, till vårdpersonal och biologer. De virus som man kommer att lära sig mer om är till exempel fästingburna virus och fågelinfluensa. Just fågelinfluensan är den virussjukdom som utgör det största hotet mot oss här i Sverige och som skulle kunna drabba en stor del av befolkningen om den skulle börja smitta från människa till människa. Men när den dagen kommer är det ingen som vet.

- Det kan ingen säga. Historiskt florerar ju hela tiden epidemier. Förutom spanska sjukan som var 1918, ett influensautbrott, så hade vi Hong Kong-influensan 1967. Det har kommit och gått lite allvarligare influensatyper så det är ingen som kan säga när det kommer en ny. Det finns alltid som ett hot i bakgrunden som är något man får försöka förbereda sig för, säger Marie Larsson.

Nya smittovägar
Idag finns det en väldigt stor kunskap om virussjukdomar men fortfarande upptäcker man nya virus och sjukdomarna har hittat nya smittovägar.

- Så som vi lever idag när vi transporterar oss med till exempel flyg jämfört med hur det var för bara hundra år sedan så sprids virus på ett helt annat sätt.

I takt med att vi hittar nya resmål kan till exempel ett virus som ebobla som tidigare kanske bara en eller ett par människor exponerades för bli ett allvarligt hot.

- Det kan drabba hundratusentals människor beroende på att vi förflyttar oss från a till b väldigt snabbt idag, säger Marie Larsson.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".