Få mammografiläkare i Östergötland

Östergötland är ett av de län i landet som har lägst antal mammografiläkare. Enligt en undersökning som Cancerfonden gjort finns det bara två sådana läkare i länet.

- Det är allvarligt, säger Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin.

Hon säger också att bristen på mammografiläkare är ett nationellt fenomen och varnar för vad som kan hända om situationen inte förbättras:

- Är det så att det inte finns läkare kommer ju färre kvinnor att kunna kallas och då kommer man ju att upptäcka tumörerna i ett senare skede, något som ju både kan påverka val av behandling och i slutänden även prognosen.

I Sverige får varje år cirka sju tusen kvinnor diagnosen bröstcancer.  Nio av tio överlever, det är höga siffror internationellt sett:

- En stor del av det tillskrivs ju det faktum att vi har en så pass effekektiv mammografiverksamhet, säger Ursula Tengelin.

I Östergötland erbjuds kvinnor över 40 år regelbundet bröströntgenundersökning. Pia Sävström är verksamhetschef på röntgenkliniken i Linköping som har hand om mammografiundersökningarna i länet. Hon försvarar mammografiverksamheten i länet och betonar att fler läkare är på väg in i verksamheten.

- Uppgifterna i Cancerfondens enkät grundar sig på en ögonblicksbild, men jag hade redan då vetskap om att jag hade två ytterligare personer på väg in i verksamheten.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".