Thomas Johansson

Johansson hoppas på en rolig vecka i Stockholm

Med Magnus Norman kom lyftet. Så ambitionen inför Stockholm Open är given.

-Kan jag spela som i Davis cup så kan det bli en rolig vecka, säger tennisveteranen Thomas Johansson från Linköping.

När Thomas Johansson satte sig på planet hem efter att ha åkt ut i tredje omgången i ATP-turneringen i Tokyo var det ändå med en skön känsla. Det enda som fattades var orken - och tröttheten har sin förklaring i sjukdomen som däckade honom under Davis cup-semifinalen i Göteborg.

-Det ska bli jäkligt skoj att spela i Stockholm Open. Det är alltid roligt att spela på hemmaplan och nu när jag lyckades spela bra i Davis cup så är det ännu roligare att spela hemma, säger han till TT.

Två segrar
-Formen är det inget fel på, det gäller bara att få fram den i Stockholm Open också. Får jag en hyfsad lottning och kommer dit och mår bra och får träna en eller två dagar, så tror jag det kan bli roligt.

Thomas Johansson har vunnit Stockholm open två gånger. Senast 2004. I år står han utan turneringssegrar, men det förtar inte hans optimism.

-Kan jag prestera den tennis som jag gjorde under Davis cup så får de spela bra för att slå mig, säger han.

Fyra av världens tio högst rankade spelare är med i Stockholm open, med titelhållande världssexan James Blake främst.

-Man måste få en hyfsad lottning, det finns väldigt många spelare som är väldigt duktiga på just det där underlaget vi spelar på. Man vill helst få en match i sig innan man åker på en storfräsare.

Tar ett år i taget
I somras började 32-årige Thomas Johansson ta träningshjälp av gamle tenniskompisen Magnus Norman. Ett samarbete som blivit osedvanligt lyckat - och som ska fortsätta. För inte så länge sedan var Johansson inställd på att 2007 skulle bli hans sista tennisår. Nu ligger karriärslutet i framtiden.

-Jag tar ett år i taget, nu när jag blivit äldre. Och när man bildat familj och blivit pappa, så får man lite andra värderingar på livet och även på tennisen. Men det är mycket tack vare Magnus som jag fortsätter. Han har gett mig en nytändning.

Lottning på lördag
Så i stället för avslutad karriär hoppas Thomas Johansson på ytterligare utveckling för egen del och på att nå fornstora höjder igen, som då han var bland världens 15-20 bästa.

-Jag måste ha någon som sparkar mig i baken lite och ser till att jag tränar hårt och tänker på rätt saker hela tiden på banan. Det har Magnus lyckats med. Han är väldigt seriös, duktig på det mentala, väldigt duktigt på teknik och även på taktik. De gånger han har varit med så har det varit förbaskat bra.

På lördagen lottas Stockholm Open. Då får Thomas Johansson veta vilka som väntar i början av turneringen. Han vill gärna vara med till slutet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".