Vården i Östergötland ska bli säkrare

Den östgötska vården ska bli säkrare och de infektioner som uppstår i kontakt med vården ska minskas.

Men samtidigt som landstingets satsning presenteras kommer rapporter om att den så kallade sjukhussjukan, MRSA, ökat kraftigt.

Det östgötska landstinget ansluter sig nu till det gemensamma målet i Sverige som innebär att de vårdrelaterade infektionerna ska minskas till fem procent i slutet av år 2009.

Infektionerna smittar bland annat via medarbetare och innebär stort lidande för patienterna och stora kostnader för landstinget.

I november förra året visade en mätning att nästan 13 procent av de patienter som låg inlagda på sjukhusen i länet hade drabbats av en infektion. Bland annat ska nu hygienrutinerna följas bättre för att minska infektionerna.

Samtidigt som landstingets satsning presenteras kommer rapporter från Smittskyddsinstitutet om att den så kallade sjukhussjukan, MRSA, har ökat under det första halvåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".