Axen: Släpp in utländska spelbolag i Sverige

Avskaffa det statliga monopolet på spelmarknaden, det skriver den moderate politikern Gunnar Axén från Norrköping i en riksdagsmotion.

Han vill göra det möjligt att olika företag verksamma på spelmarknaden i Sverige.

- I dag äre det mycket pengar som via internet strömmar ut ur Sverige och som skapar jobb och intäkter i andra länder. Men öppnar man upp för utländska bolag i Sverige så kommer vi få behålla mer pengar i Sverige, säger Gunnar Axén (m)-politiker från Norrköping.

Aktör och granskare
Axén vill göra sig av med statens guldkalv, Svenska Spel, som årligen bringar miljarder till statskassan. Samtidigt vill han avreglera marknaden så att fler företag kan bedriva spelverksamhet.

I sin motion till riksdagen skriver Gunnar Axén att det rimmar det illa att staten ska både vara aktör och granskare.

- Staten ska inte både sätta upp spelreglerna och samtidigt vara en aktör på marknaden. Det är som om domaren skulle tillhöra ett av fotbollslagen, säger Axén.

Tydliga regler
För att se till att företagen håller sig inom ramen för de gällande regelverken vill han att staten sätter upp tydliga regler i en konkurrensutsatt spelmarknad.

- Med en lagstiftning där man riskerar att bli avstängd från marknaden för att man överträder lagen så kommer bolagen som vill verka i Sverige att vara försiktiga att bryta mot lagen, tror Gunnar Axén.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".