Älgjakten startar idag, men kritik finns

Trots att länsstyrelsen under flera år kritiserat jägarkåren för att skjuta för många stora älgar så är antalet vuxna tjurar i skogarna få.

När älgjakten startar idag uppmanas återigen jägarna att inrikta sig på älgkalvar och inte skjuta bort de största och vackraste djuren.

Trots att länsstyrelsen har dragit ner på antalet vuxna älgar som får skjutas, och istället ökat kalvtilldelningen så är inte Tomas Modin, ansvarig för jaktfrågor på länsstyrelsen nöjd:
- Det är fortfarande för få älgtjurar som överlever sin tvåårsdag, och det är inte bra för aveln. Man måste släppa upp tjurarna i lite ålder sådom får ett brunsbeteende så att aveln kan fundera mycket bättre än idag.

Tomas Modin ifrågasätter också om systemet med älgskötselområden där jägarna själva, tillsammans med markägarna, bestämmer hur jakten skall bedrivas fungerar särskilt bra. Men han är ändå förhoppningsfull inför jakten som startar idag då många jägare ändå visat att de är intresserade av en mer långsiktig älgskötsel där man inte skjuter bort de största och vackraste djuren.

Han hoppas också att regeringen tar till sig den utredning om älgjaktens framtid som presenterades i september. Särskilt viktigt tycker han förslaget om att förvalta älgarna i betydligt större områden än idag är:

- Samverkan över mycket större områden för att på bättre sätt vårda den gemensamma ytan måste till, det är helt klart, konstaterar Tomas Modin.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".